BOOK MOUNTAIN

het tweede semester als student Toegepaste architectuur kreeg ik opnieuw een opdracht toegewezen onder de module analyseren. Deze keer met behulp van 2 mede studenten, Siebe Vanhouwe en Mieke Wulinck gingen we opzoek naar een interessant openbaar project in België of buurlanden.

Gevelaanzicht, Book Mountain, Spijkenisse Nederland

Zo kwamen we terecht bij een prachtige bibliotheek in het centrum van Spijkenisse(Nederland), een gebouw die op architecturaal vlak klasse en elegantie uitstraalt.

Een volledig open bibliotheek zonder dak? Dat was in eerste instantie wat de architect Winy Maas wilde. Maar het Nederlandse klimaat liet dit niet toe.

De naam book mountain is afkomstig door de opeenstapeling van verschillende functies. Een piramidale vorm komt op deze manier tot stand. Door een route te volgens van maar liefst 480m kom je uit aan de top van de piramide. Deze heeft je een panoramisch uitzicht over het centrum van Spijkenisse.

De boekenberg bevindt zich in Nederland in de stad Spijkenisse ten ZW van Rotterdam.
Wanneer we iets dieper ingaan op de ligging van de bib zien we dat deze gelegen is in het centrum van de stad vlak naast het marktplein. De bib is toegankelijk via een ondergrondse parking of via een ingang aan het marktplein.
Opvallend is de openheid van de bib, alsof je in de buitenlucht staat. Een zicht van buiten, een enorme berg boeken, van binnen een prachtig uitzicht op de omgeving.
De omliggende gebouwen zijn ook ontworpen door de architecten MVRDV.

ORGANOGRAMMEN VAN GECLUSTERDE FUNCTIES

U zie elke keer rechts bovenaan op de dia wat de kleuren juist willen verduidelijken op het plan. Elke ruimte is aan elkaar gekoppeld ofwel rechtstreeks ofwel via een circulerende ruimte die hier is aangeduid in het groen. Door deze connecties krijg je unieke zichten doorheen de ruimtes maar ook een uniek wandeling doorheen het gebouw. De opbouw naar boven toe is piramidevormig en zal dus steeds versmallen van opbouw, hierdoor worden opnieuw zichten gecreëerd tussen de verschillende verdiepen dit zal nogmaals verduidelijkt worden bij de snedeplannen. Deze verdiepingen worden geconnecteerd via trappenhallen en liften die centraal zijn geplaatst en ook aan de uitzijden van het gebouw zullen er trappen mee evalueren met de versmalling naar boven toe van de verdiepingen.  Vanaf het gelijkvloers tot aan de bovenste verdieping krijg je ook steeds zichten naar buiten toe door de volledige beglaasde kegelvorm van het gebouw.

ORGANOGRAMMEN VAN PRIVE-PUBLIEK

Doordat het gaat over een openbare bibliotheek zijn er natuurlijk meer publieke dan private ruimtes aanwezig. Als het dan gaat over de private ruimtes dan zijn dit vooral kantoren/vergaderruimtes en parking voor bevoegden. Toch zijn de private ruimtes steeds geconnecteerd met de publieke ruimtes om toch een soort openheid te behouden in de grondplannen.

VOLUMEWERKING

Het gebouw bestaat uit een aductieve opbouw van 5 interne volumes met op elk volume een oppervlakte circulatie/leesruimtes (hier aangeduid in het rood). Uiteindelijk wordt er een houten skeletstructuur over deze volumes geplaatst en afgewerkt met de beglazing.

DUURZAAMHEIDS SCHEMA

Duurzaamheid was bij het ontwerpen van het gebouw belangrijk. Daarom hebben ze hem zo milieuvriendelijkheid en CO2-neutraal mogelijk gemaakt. De temperatuur in het gebouw wordt geregeld door middel van koude en warme luchtstromen en met behulp van bijwas dat terug te vinden is in de muren.

De lucht wordt natuurlijk gekoeld of verwarmt met behulp van het dieper gelegen grond temperatuur. Ook wordt het regenwater gefilterd en hergebruiken als grijs water. Door de kleine raampjes in het glas en het zonnescherm wordt er een natuurlijke trek gevormd vlak onder de beglazing dat de temperatuur onder het glas naar beneden haalt.