Werfopvolging 21/04

In het werfverslag die steeds te vinden is in de bijlage onder de eerste foto, zal er altijd een duidelijke beschrijving zijn van de evolutie van de werken.
Elke werfopvolging is mede mogelijk gemaakt door collega’s Brent Vanhee, Brecht Somers, Siebe Vanhouwe en natuurlijk de firma Qubus.

Deze week was de plaatsing van sanitaire leidingen de voornaamste vooruitgang in de werken.

Werfopvolging 30/03

In het werfverslag die steeds te vinden is in de bijlage onder de eerste foto, zal er altijd een duidelijke beschrijving zijn van de evolutie van de werken.
Elke werfopvolging is mede mogelijk gemaakt door collega’s Brent Vanhee, Brecht Somers, Siebe Vanhouwe en natuurlijk de firma Qubus.

ANALYSE INTERNATIONAL STYLE

In het derde semester kreeg ik de opdracht om een bepaalde architectuur stijl of stroming te analyseren en daarvan een 2D weergave van te maken waar de aspecten van de stijl of stroming worden in weergegeven. Dit aanvullend met het analyseren van een bepaald project uit deze stijl of stroming. In samenwerking met medestudent Brecht Somers hebben wij er voor gekozen om “The international style” in de verenigde staten van Amerika te bespreken. We zijn beide geïnspireerd door architect Ludwig Mies Van Der Rohe en hebben daardoor ook gekozen om zijn iconisch project “The seagram Building” in New York te bespreken/analyseren.

2D ANALYSE INTERNATIONAL STYLE

opeenstapeling van verschillende iconische projecten van de international style, bevestigd op één van de meest beroemde plaats van de US, het fundament van “The statue of liberty”.

ANALYSE SEAGRAM BUILDING

op onderstaande foto is onze opgemaakte A1 weergegeven met alle analyse schema’s die gevraagd waren. De poster staat duidelijker in pdf vorm onder de afbeelding.

A1 weergave van analyseschema Seagram Building

BOOK MOUNTAIN

het tweede semester als student Toegepaste architectuur kreeg ik opnieuw een opdracht toegewezen onder de module analyseren. Deze keer met behulp van 2 mede studenten, Siebe Vanhouwe en Mieke Wulinck gingen we opzoek naar een interessant openbaar project in België of buurlanden.

Gevelaanzicht, Book Mountain, Spijkenisse Nederland

Zo kwamen we terecht bij een prachtige bibliotheek in het centrum van Spijkenisse(Nederland), een gebouw die op architecturaal vlak klasse en elegantie uitstraalt.

Een volledig open bibliotheek zonder dak? Dat was in eerste instantie wat de architect Winy Maas wilde. Maar het Nederlandse klimaat liet dit niet toe.

De naam book mountain is afkomstig door de opeenstapeling van verschillende functies. Een piramidale vorm komt op deze manier tot stand. Door een route te volgens van maar liefst 480m kom je uit aan de top van de piramide. Deze heeft je een panoramisch uitzicht over het centrum van Spijkenisse.

De boekenberg bevindt zich in Nederland in de stad Spijkenisse ten ZW van Rotterdam.
Wanneer we iets dieper ingaan op de ligging van de bib zien we dat deze gelegen is in het centrum van de stad vlak naast het marktplein. De bib is toegankelijk via een ondergrondse parking of via een ingang aan het marktplein.
Opvallend is de openheid van de bib, alsof je in de buitenlucht staat. Een zicht van buiten, een enorme berg boeken, van binnen een prachtig uitzicht op de omgeving.
De omliggende gebouwen zijn ook ontworpen door de architecten MVRDV.

ORGANOGRAMMEN VAN GECLUSTERDE FUNCTIES

U zie elke keer rechts bovenaan op de dia wat de kleuren juist willen verduidelijken op het plan. Elke ruimte is aan elkaar gekoppeld ofwel rechtstreeks ofwel via een circulerende ruimte die hier is aangeduid in het groen. Door deze connecties krijg je unieke zichten doorheen de ruimtes maar ook een uniek wandeling doorheen het gebouw. De opbouw naar boven toe is piramidevormig en zal dus steeds versmallen van opbouw, hierdoor worden opnieuw zichten gecreëerd tussen de verschillende verdiepen dit zal nogmaals verduidelijkt worden bij de snedeplannen. Deze verdiepingen worden geconnecteerd via trappenhallen en liften die centraal zijn geplaatst en ook aan de uitzijden van het gebouw zullen er trappen mee evalueren met de versmalling naar boven toe van de verdiepingen.  Vanaf het gelijkvloers tot aan de bovenste verdieping krijg je ook steeds zichten naar buiten toe door de volledige beglaasde kegelvorm van het gebouw.

ORGANOGRAMMEN VAN PRIVE-PUBLIEK

Doordat het gaat over een openbare bibliotheek zijn er natuurlijk meer publieke dan private ruimtes aanwezig. Als het dan gaat over de private ruimtes dan zijn dit vooral kantoren/vergaderruimtes en parking voor bevoegden. Toch zijn de private ruimtes steeds geconnecteerd met de publieke ruimtes om toch een soort openheid te behouden in de grondplannen.

VOLUMEWERKING

Het gebouw bestaat uit een aductieve opbouw van 5 interne volumes met op elk volume een oppervlakte circulatie/leesruimtes (hier aangeduid in het rood). Uiteindelijk wordt er een houten skeletstructuur over deze volumes geplaatst en afgewerkt met de beglazing.

DUURZAAMHEIDS SCHEMA

Duurzaamheid was bij het ontwerpen van het gebouw belangrijk. Daarom hebben ze hem zo milieuvriendelijkheid en CO2-neutraal mogelijk gemaakt. De temperatuur in het gebouw wordt geregeld door middel van koude en warme luchtstromen en met behulp van bijwas dat terug te vinden is in de muren.

De lucht wordt natuurlijk gekoeld of verwarmt met behulp van het dieper gelegen grond temperatuur. Ook wordt het regenwater gefilterd en hergebruiken als grijs water. Door de kleine raampjes in het glas en het zonnescherm wordt er een natuurlijke trek gevormd vlak onder de beglazing dat de temperatuur onder het glas naar beneden haalt.

Werfopvolging 24/03

In het werfverslag die steeds te vinden is in de bijlage onder de eerste foto, zal er altijd een duidelijke beschrijving zijn van de evolutie van de werken.
Elke werfopvolging is mede mogelijk gemaakt door collega’s Brent Vanhee, Brecht Somers, Siebe Vanhouwe en natuurlijk de firma Qubus.

Werfopvolging 18/03

In het werfverslag die steeds te vinden is in de bijlage onder de eerste foto, zal er altijd een duidelijke beschrijving zijn van de evolutie van de werken.

Elke werfopvolging is mede mogelijk gemaakt door collega’s Brent Vanhee, Brecht Somers, Siebe Vanhouwe en natuurlijk de firma Qubus.

Werfopvolging 04/03

In het werfverslag die steeds te vinden is in de bijlage onder de eerste foto, zal er altijd een duidelijke beschrijving zijn van de evolutie van de werken.
Elke werfopvolging is mede mogelijk gemaakt door collega’s Brent Vanhee, Brecht Somers, Siebe Vanhouwe en natuurlijk de firma Qubus.

WERFOPVOLGING SEM4

In het vierde semester van mijn opleiding kreeg ik de opdracht om een werf op te volgen tijdens de opbouw. Dit deed ik in samenwerking met mede studenten Brecht Somers, Brent Vanhee en Siebe Vanhouwe. Wekelijks wordt er een verslag geschreven met zelf genomen foto’s inbegrepen. Met dank aan architectenbureau QUBUS voor de toestemming om dit te mogen doen.

Bouw van drie woningen met tuinpaviljoen
Adres: Magdalenastraat 44, Kortrijk
Type bouwwerk: Uitvoering van drie woningen (4 bouwlagen) uitgevoerd in Houtskelet CLT (Cross laminated timber).
Architect: Cole Snauwaert
Aannemende firma: houtskelet: Qubus NV – Aalter /Grondwerken: Karl D’haene
Materiaal: Beton, staal, Hout, PVC, PE, XPS

AP2 – WONEN OP KRISTUS KONING

3D doorsnede (photoshop)

Mijn tweede architectuurproject was het ontwerpen en constructief uitwerken van een rijwoning in Kristus Koning te Brugge.
De uitdaging hier was om met een smalle ruimte te werken en het proberen zo interessant/comfortabel mogelijk in te richten. Verschillende verplicht opgelegde aspecten die moesten worden verwerkt in het ontwerp maakten het moeilijker maar ook interessanter en meer leerrijk. bijvoorbeeld het integreren van een inpandig terras, patio, enzovoort.

Indeling van het ontwerp

Op de begane grond bevinden zich de ontvangst en eet functies met een aansluiting op de tuin, ook de technische functies en een inpandige fietsenstalling vinden hier plaats. Via een bordestrap gaan we naar de eerste verdieping waar de leefruimte zich bevind in combinatie met de master slaapkamer met een badkamer. deze verdieping word als het ware in 2 gesplitst door een centrale axiale as met aan beide zijden een buitenruimte voorzien. rechts is dit een patio die wordt doorgetrokken over alle verdiepingen heen en links is dit een inpandig terras die open is vanaf niveau 1. Via deze openingen word er licht binnengetrokken centraal in de woning en worden de binnenruimtes dus als het ware opgesplitst in 2 volumes. Deze centrale axiale gang heeft dus als het ware het gevoel dat je van binnen door een soort buitensas terug naar binnen wandelt in het gebouw. Net naast het inpandig terras is er een lichte opening/vide getekend dit om een link met de eet en leefruimte te creëren en als u zich op het terras bevind kijk je als het ware naar binnen en daarna weer naar buiten omdat er een insnijding in het volume is op het gelijkvloers(zie grondplannen). De 3de verdieping is dan voorzien van een bureau + tweede badkamer en een tweede en derde slaapkamer. Hier word gewerkt met een plat groen dak waarop ook verschillende technieken zoals een zonneboiler worden geplaatst.

Dit ontwerp heb ik dan ook voor de module visualiseren uitgewerkt aan de hand van verschillende beelden opgewerkt in photoshop.

vogelperspectief achtergevel (photoshop)

Na het ontwerpen moeten er natuurlijk nog plannen voor de aannemer worden gemaakt(APU). Dit bestaat uit verschillende doorsnedes, grondplannen en gevelaanzichten in detail uitgewerkt met extra nog een funderingsplan/dakenplanen inplantingsplan.

RESIDENCE ROCES

Als eerste project voor de module analyseren heb ik in samenwerking met medestudent Jordan Vanoverbeke de keuze gemaakt om een villa in Brugge te analyseren, beter bekend als Residence Roces.
In een word document hebben we architecturaal verslag geschreven over deze residentie met de bijhorende zelf gemaakt analyse schema’s.

analyse schema’s:

  • Volumeschema
  • Functionele oppervlakteanalyse
  • Organogram
  • Snede analyses
  • Terreinanalyse
De bronafbeelding bekijken
RESIDENCE ROCES (Brugge)
foto genomen vanuit de tuin (ZW-gevel)