AP 5 Wedstrijdontwerp Engels klooster – Brugge

exterieur dagbeeld

Semester 5 kregen we opnieuw een architectuurproject voorgeschoteld. We gingen in groepjes van 6 studenten opzoek naar een bouwplan die het beste de omgeving en bewoners kon gaan dienen. We kregen hiervoor een site ter beschikking die deel uitmaakte van het Engelstalig klooster te Brugge.

in samenwerking met medestudenten Brecht Somers, Anna Verplancke, Siebe Vanhouwe, Sebastiaan Venken en Dorien Baecke gingen we opzoek naar hoe we het best deze site konden gaan benutten. Al snel kwamen we tot het idee voor een parochiezaal die als verschillende doeleinden kon benut worden ten dienste van de omringende maatschappij.

De grootste vraag die daarna volgde was, welke vormgeving moet de parochiezaal krijgen?
het volume moest modern zij maar toch sober, functioneel maar niet monumentaal, het moest zich inleven in de omgeving en groen teruggeven in plaats van wegnemen. Hierna volgde een periode van puzzelen en zoeken. Toen we plots een volumewerking tegenkwamen die ons meteen aansprak, met veel potentieel en geïnspireerd op maison Parador een werk van architect Jacques Dupuis.

Uit onderzoek hebben we afgeleid wat een parochiezaal nodig heeft om te kunnen functioneren. Deze functies hebben we dan samen gegoten in een bouwplan waaruit volg grondplan het resultaat was.

De grootte multifunctionele ruimte die rechtstreeks aansluit met de open keuken en die sluit weer aan met een berging en technische ruimte. Deze volgorde werd genomen om zo functioneel mogelijk tewerk te kunnen gaan. Hiervoor is ook een aparte uitgang voorzien die makkelijk voor leveringen functioneert.

nachtbeeld

onder de galerij hadden we graag een open markt voorzien die als extra dienst is ten opzichte van de buurtbewoners en samenwerkt met de keuken en moestuinen van de parochiezaal.

Finaal hebben we het ontwerp afgewerkt en dergelijke renders, doorsnedes en gevels gevisualiseerd. Deze kunt u onder dit bericht terugvinden.

Na een ontwerpfase volgt hoofdwaarschijnlijk ook een uitvoeringsfase. Hiervoor heeft elk groepslid elk hun eigen uitvoeringsplannen uitgewerkt, steeds op een andere constructieve methode. Ikzelf heb de keuze gemaakt om te gaan werken doormiddel van CLT bouw. Dit is een vernieuwende en eenvoudige manier om dergelijke constructies te gaan realiseren en daarvoor ook ideaal om hier toe te passen. Als u de uitvoeringsplannen meer in detail wilt bekijken, de opgemaakte plannen vindt u onderaan in de voorzien bijlages.

interieurbeeld