
In het vierde semester kregen we de opdracht om een appartementenblok te ontwerpen en te voorzien van een penthouse als bekroning. De appartemeten zijn opgebouwd uit een betonskeletstructuur, zo kreeg ik een volledige open planopbouw om deze te gaan ontwerpen. Het ontwerp moest natuurlijk voldoen aan de basisnormen wat een eengezins appartement verwacht te beschikken. De grootste uitdaging was dat we slechts 100m² oppervlakte mochten gebruikten per appartement(gebruiksruimte), dit was slechts de helft van de beschikbare oppervlakte. Het was de bedoeling om deze ruimtes zodanig te schikken dat ze ideaal stonden ten opzichte van elkaar maar ook naar zichten en lichten naar de omgeving toe en gelinkt staan met de bijhorende terrassen. Zo heb ik er voor gekozen om te werken met een L-vormige opbouw, de eet – en leefruimte liggen aan de voorgevel met zicht op de kaai en bijhorende terrasruimte en de technische en slaapruimtes liggen aan de noordelijke zijde. Duidelijke dag en nachtzone wordt zo gevormd. Naast een goede planopbouw was een sterke gevelwerking dit semester zeer belangrijk, er moest een duidelijke eenheid en visie zichtbaar zijn.
Het penthouse moesten we ontwerpen voor een gezin met een welbepaalde hobby of expertise. Ik heb de keuze gemaakt om het te ontwerpen voor een sommelier. Dit is niet enkel een wijn kenner maar natuurlijk ook liefhebber/verkoper/… .links van de centrale circulatiezone bevinden zich de eet en -leefruimtes en rechts bevind zich de slaap en badkamervoorziening in combinatie met een dubbele verdieping van wijnkelder met proefruimte en bureau. deze 2 verdiepingen van wijnkelder en proefruimte kunnen worden gebruikt voor het uittesten, marketing maar ook verkoop gedeelte van het wijngebeuren. deze ruimtes zijn dan wel de kern van het wijngebeuren maar de ruimtes zijn ontworpen dat je overal op kan genieten van een glaasje wijn maar telkens met een andere beleving. sommelier is niet enkel de wijnen gaan proeven maar dit ook gaan combineren met smaken van verschillende gerechten, zo heb ik er voor gekozen om duidelijk een grotere keuken/eetruimte dan leefruimte te voorzien. zo kan er geëxperimenteerd worden met smaken rond het keukeneiland.
zoom op gevelwerking penthouse

Uiteindelijk werd er nog van ons een uitgewerkt uitvoeringsdossier verwacht, dit enkel van het penthouse die wordt geconstrueerd in houtskeletbouw. Het was belangrijk om alle aspecten van de details duidelijk te gaan benoemen en te kunnen staven aan de hand van technische fiches. Duurzaamheid was dit semester ook een zeer belangrijk item, daarvoor moesten we proberen duurzame producten te integreren in het penthouse en dit ook te kunnen bewijzen opnieuw aan de hand van technische fiches.
